Søren Kierkegaard Kredsen - Gilleleje Logo

Pressemeddelelser
PĂĄ denne side vil der blive bragt uddybende tekster til foredrag, aktiviteter, generalforsamling m.m.

• Arrangement den 24. oktober 2007 kl. 19.30

Anne Regitze Wivels film fra 1994 om Søren Kierkegaard i Tisvilde Bio. Dørene åbnes kl. 19.00.
    Der er fri adgang. Et frivilligt bidrag til foreningen vil være meget velkomment.

I filmen medvirker cand. theol. og lic. Phil Poul Müller, cand. theol., præst og forfatter Johannes Møllehave, cand. theol., lic. theol og forfatter Joakim Garff, mag.art i litteraturhistorie, dr. phil og forfatter Niels Barfoed, mag.art i idéhistorie Jørgen Carlsen, mag.art i idéhistorie Ole Morsing samt elever fra Thestrup Højskole og Folkeuniversitetet.

En dag var der en der ringede og spurgte Anne Regitze Wivel om hun ville lave en film om Søren Kierkegaard. Bagved stod Udenrigs- Kultur- og Undervisningsministeriet.

Filmen er et bevis på, at alle kan beskæftige sig med Søren Kierkegaard. Anne Regitze Wivel vidste ikke mere om Søren Kierkegaard end så mange andre, men der er megen magi ved Kierkegaard. Man slipper ikke så let, bare navnet. Bare det at nogen nævner det.

Så gik hun i gang og fortrød mange gange. Det manglede bare, for opgaven var umulig. Der skulle en blanding af vovemod og ydmighed til. Nok at rive i - nok at tænke, juble og græde over. Kierkegaard er formidabel. På godt og ondt. Anne Regitze Wivel siger, at hun ikke er blevet klogere af at lave denne film, men mere erfaren. Om disse erfaringer kunne hun skrive en tyk roman. Den kunne hedde "Frygt og Bæven".

Nu ligger der en film, som hun håber rummer inspiration nok til at den, der ser den, vil gribe ud efter mandens eget værk. Et værk der handler om det, som vi ikke kan snakke os fra.

(Citat Asger Schnack): Filmen er et portræt af Søren Kierkegaards filosofi, men også et dragende visuelt "portræt" af samtalens mulighed, selve kommunikationen er forvandlet til bevægelige og bevægende billeder.

Kan det lade sig gøre at filme en for længst afdød filosof og hans stadig levende tankeverden uden at forenkle budskabet eller populariserende at lægge vægten på det biografiske stof ?

Ja, for Anne Wivel er det lykkedes via hendes originale valg: at invitere tilskueren indenfor i en kreds af mennesker, der udspiller hver deres autentiske rolle: den meget vidende, den engagerede, den udadvendt troende, den skeptiske - og den lyttende.

Filmens handling, der er på liv og død, er henlagt til den enkelte biografgængers egen scene. Uden hastværk - med få og enkle midler - "tænker" filmen sig ind i enhver, der ser den, og gør ham eller hende til hovedperson. Det er filmens kup.

• Egnsspil den 18. og 19. august 2007 "Søren Kierkegaards ophold i Gilleleje, sommeren 1835".
    Arrangeres i samarbejde med Gilleleje og Omegns Museumsforening samt Holbo Herreds Kulturhistoriske Centre.

• Formand Lis Mřller-Jřrgensen, e-mail: lij@km.dk Opdateret 10/1 2008, besřg pĺ denne side: 6464